Cezaevi aracında mahkumların yanarak ölmesine ilişkin dava

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün yanarak hayatını kaybetmesi ile ilgili davanın ilk duruşması görüldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, yangında hayatını kaybeden Akif Karabalı'nın babası Maşallah Karabalı, yangında hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlülerin avukatları Necdet Edemen ve Mehmet Sinan Yiğit ile tutuksuz yargılanan İsmail B'nin avukatı Rıdvan Çilesiz katıldı.

Tutuksuz yargılanan araç sürücüsü Cafer S, dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı İsmail B. ve araç komutan yardımcısı Mustafa K'nın katılmadığı duruşmada, mahkeme heyeti davaya katılma taleplerini değerlendirdi.

Usule ilişkin işlemlerin ardından mahkeme başkanı davaya katılma talebi kabul edilen ve yangında hayatını kaybeden Akif Karabalı'nın babası Maşallah Karabalı'ya söz verdi.

Duruşma salonuna elinde kazaya ilişkin haberin bulunduğu gazete kupürleri ile gelen Karabalı, gazete kupürünü mahkeme heyetine göstererek, cevaevi aracında görevli komutanın aracı kasıtlı olarak yaktığını iddia etti.

Yangın esnasında görevli astsubayın yangını sadece izlediğini, söndürmek için herhangi bir çaba içerisine girmediğini ileri süren Karabalı, şöyle devam etti:

"Astsubay elini arkasına almış yangını seyrediyor. Bakın fotoğrafta her şey görünüyor. Ben buraya gelirken yol parasını başkasından bularak geldim. Bir evim var. Eğer bu astsubay cezalandırılacaksa ben evimi de feda ederim. Benim oğlum adam öldürmedi, vatanı satmadı ama cayır cayır yakıldı. Herhangi bir trafik kazasında ölüme sebebiyet veren bir kişi anında tutuklanırken 5 kişinin yanmasına sebebiyet veren insanlar nasıl tutuksuz yargılanır. Biz adalete, devlete güveniyoruz ama bu insanların tutuksuz yargılanması adalet değil."

Duruşmada söz alan avukat Necdet Edemen, sanıkların "Tanıkları yönlendirme ve delilleri karartma şüphesi"nin bulunduğunu ve sanıkların "İhmalli davranış sonucu kasten adam öldürme" suçunu işlediklerini ileri sürerek, sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti de, sanıkların tutuklamasına yer olmadığına, ancak kaçma şüphesinin bulunduğu için sanıklar hakkında yurt dışına çıkma yasağı konulmasına ve sanıkların ifadelerinin talimat yolu ile alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

-Olay

16 Eylül 2011 günü Van'dan İstanbul'a gitmekte olan 34 BL 2564 plakalı cezaevi nakil aracında, saat 06.00'da Kayseri-Malatya karayolunun Karakuyu köyü mevkisinde seyir halindeyken yan meydana gelmiş ve cezaevi nakil aracında bulunan Abdülsetter Ölmez (35), Sinan Aşka (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetmişti.

-İddianameden

Cumhuriyet savcısınca hazırlanan iddianamede, tutuklu ve hükümlüler Abdulseddar Ölmez, Sinan Aşğa, Akif Karamalı, Medeni Demir ve İsmet Evin'in, Van'dan İstanbul'a sevki sırasında Pınarbaşı ilçesi yakınlarında cezaevi nakil aracında çıkan yangın sonucu yanarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin araç sürücüsü Cafer S, dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı İsmail B. ve araç komutan yardımcısı Mustafa K. hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, yangından önce araçta arızalar baş göstermesine rağmen, yola devam edildiği belirtiliyor.

Muhabir: Sercan Küçükşahin / Yücel Velioğlu / İsmail İçer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber